Pracownia Chromatografii i Badania Mięsa

ul. Chełmońskiego 38c, 51-630 Wrocław, tel./fax 71-320-5771

dr hab. inż. Maciej Adamski, prof. uczelni   maciej.adamski@upwr.edu.pl
mgr inż. Jowita Kaszuba   jowita.kaszuba@upwr.edu.pl

Zakres badań:

  • ocena otłuszczenia i umięśnienia bydła metodą ultrasonograficzną (łącznie z określeniem stopnia marmurkowatości mięsa),
  • zawartość tłuszczu w mięsie metodą chemiczną,
  • kwasowość tkanek,
  • barwa mięsa,
  • morfologia mięśni metodą mikroskopową.

Aparatura badawcza:

  • mikroskop stereoskopowy sprzężony z kamerą minolta z możliwością analizy obrazu w programie komputerowym Tomic,
  • głowica do analizy barwy - chromametr Minolta CR-310,
  • ekstraktor automatyczny i ekstraktory szklane do izolacji tłuszczu,
  • wyparka do eteru,
  • ultrasonograf Aloka SSD-500 z głowicą liniową do UST-5044 17 cm wraz z oprogramowaniem do analizy umięśnienia i otłuszczenia zwierząt,
  • pehametry do analizy kwasowości w ekstraktach mięsa i bezpośrednio w tkance.