Badania naukowe

  • optymalizacja odchowu prosiąt,
  • praca hodowlana w kierunku poprawy cech tucznych i rzeźnych przy zachowaniu wysokiego poziomu użytkowości rozpłodowej loch,
  • agrobiznes z uwzględnieniem agroturystyki jako szansy  poprawy sytuacji ekonomicznej gospodarstw rolnych,
  • opłacalność produkcji trzody chlewnej w Polsce ze szczególnym uwzględnieniem grup producentów trzody chlewnej jako szansy zwiększenia efektywności gospodarowania,
  • analiza wskaźników produkcyjnych świń w zależności od poziomu zarażenia pasożytami układu pokarmowego,
  • ocena tusz wieprzowych obejmująca metody szacowania wielkości elementów zasadniczych i ich wartości ekonomicznej.
  • Wpływ cech osobniczych na zmiany składu mleka klaczy w czasie laktacji
  • Charakterystyka koni startujących dyscyplinie powożenia.
  • Wpływ wybranych czynników na skuteczność inseminacji klaczy półkrwi.
  • Charakterystyka pogłowia ogierów ras szlachetnych  w Polsce w latach 2004 – 2014.
  • Suplementy i mieszanki paszowe w żywieniu koni.
  • Wpływ wychowu na użytkowanie koni (metody naturalne).
  • Etologiczne badania koni w jeździectwie.
  • Proekologiczne znaczenie koników polskich w "Dolinie Baryczy"
  • Doskonalenie programu hodowli koni śląskich oraz metod jego wdrażania.
  • Hodowla i użytkowanie koni sportowych.
  • Użytkowość mleczna owiec.
  • Zmienność składu i parametrów technologicznych mleka.
  • Zastosowanie różnych dodatków paszowych w żywieniu owiec.
  • Optymalizacja pracy hodowlanej u owiec i zwierząt futerkowych.
  • Stymulacja użytkowości wełnistej.
  • Poprawa wybranych wskaźników rozrodu.
  • Ekonomiczne aspekty produkcji owczarskiej i zwierząt futerkowych.
  • Kompleksowa ocena skór i okrywy włosowej.
  • Genetyczne i środowiskowe uwarunkowania poziomu immunoglobulin siarowych krów i cieląt utrzymywanych w różnych warunkach.
  • Użytkowość mleczna krów.
  • Zmienność składu i parametrów technologicznych mleka.
  • Ocena wartości użytkowej i hodowlanej krów i buhajów.
  • Ocena zdolności opasowej i wartości rzeźnej bydła.
  • Efektywność opasu młodego bydła rzeźnego.
  • Technologie produkcji żywca wołowego na trwałych użytkach zielonych.
  • Zastosowanie różnych dodatków paszowych w żywieniu krów wysoko mlecznych.
  • Znaczenie oceny kondycji krów mlecznych dla racjonalizacji chowu.
  • Behawior bydła z uwzględnieniem hierarchii stada i warunków utrzymania.
  • Genetyczne i środowiskowe uwarunkowania stanu zdrowia, cech produkcyjnych i reprodukcyjnych bydła.
  • Wykorzystanie alternatywnych preparatów siarowych w praktyce.
  • Genetyczne mechanizmy regulacji płodności bydła.
  • Analiza zasobów genowych bydła i zwierząt wolnożyjących.
  • problemy rozrodu ptaków użytkowych i wolno żyjących, ze szczególnym uwzględnieniem zagadnień dotyczących metod wspomaganego rozrodu (metody krótko- i długo-terminowego przechowywania nasienia, sztuczna inseminacja),
  • badanie zdolności reprodukcyjnej samców różnych gatunków ptaków domowych i wolno żyjących,
  • zachowanie ptaków,
  • krzyżowanie gatunków i ras ptaków domowych i wolno żyjących celem zwiększenia atrakcyjności i konkurencyjności polskich produktów drobiarskich,
  • doskonalenie biotechnologicznych metod tworzenia rezerwy genetycznej, obejmujących głównie metody mrożenia nasienia różnych gatunków ptaków,
  • czynniki wpływające na zdolność wylęgową jaj,
  • analiza biologiczna lęgu oraz powylęgowa jaj,
  • analiza cech fizyko-chemicznych jaj ptaków domowych oraz wolno żyjących,
  • dodatki paszowe wpływające na poprawę zdolności rozrodczej ptaków oraz jakość produktów drobiarskich.