Badania naukowe

Tematyka badań

  • Fizjologiczne i zdrowotne problemy obniżania poziomu białka (przy precyzyjnym bilansowaniu aminokwasów i tworzenia wzorca białka idealnego), i fosforu, i zmniejszenia emisji tych pierwiastków do środowiska w żywieniu trzody chlewnej i drobiu;
  • Żywienie cieląt i krów mlecznych wg systemu INRA;
  • Fizjologiczne i biochemiczne uwarunkowania wykorzystania składników pokarmowych pasz w przewodzie pokarmowym przeżuwaczy;
  • Mechanizmy działania substancji biologicznie czynnych w żywieniu trzody chlewnej, drobiu i cieląt;
  • Studia nad fizjologią trawienia i fermentacji substancji strukturalnych u drobiu;
  • Podstawy żywienia różnych gatunków drobiu;
  • Produkty uboczne przerobu rzepaku pochodzące z nowych technologii;
  • Systemy żywienia bydła i owiec w różnych rejonach Dolnego Śląska;
  • Plonowanie oraz ocena wartości pokarmowej roślin pastewnych;
  • Wykorzystanie składników mineralnych przez zwierzęta gospodarskie – głównie bydło mleczne i drób;
  • Żywienie cieląt;
  • Nowe systemy wartościowania białka w żywieniu bydła;
  • Poprawa wykorzystania pasz węglowodanowych u drobiu;
  • Antyoksydacyjne i immunostymulujące funkcje dodatków substancji czynnych i ziół dla świń i drobiu;
  • Doskonalenie metod konserwacji pasz zielonych.