Badania naukowe

Działalność naukowo-badawcza

  1. Higiena i dobrostan zwierząt gospodarskich.
  2. Warunki utrzymania zwierząt domowych, gospodarskich oraz dzikich.
  3. Prawne aspekty chowu i hodowli zwierząt domowych, gospodarskich oraz dzikich.
  4. Profilaktyka zwierząt gospodarskich oraz badania nad stresem.
  5. Monitoring ekologiczny zwierząt dziko żyjących.
  6. Dodatki i suplementy stosowane w żywieniu zwierząt oraz higiena pasz.
  7. Ekotoksykologia.
  8. Produkcja pszczelarska.
  9. Deodoryzacja pomieszczeń inwentarskich, ograniczenie emisji gazów cieplarnianych.

Oferta tematów badawczo – rozwojowych (oferta dla biznesu)

  1. Ocena i kształtowanie warunków utrzymania oraz dobrostanu zwierząt gospodarskich.
  2. Ocena i przeciwdziałanie uciążliwości zapachowej produkcji zwierzęcej.
  3. Badania skuteczności dodatków paszowych i toksyczności pasz dla zwierząt. Higiena pasz.
  4. Ekspertyzy w zakresie BREF, raportów oceny oddziaływania na środowisko ferm hodowlanych, IPPC.
  5. Prowadzenie badań i ekspertyz w zakresie dezynfekcji i deratyzacji.
  6. Ekspertyzy dotyczące dobrostanu zwierząt.
  7. Toksykologia środowiskowa z uwzględnieniem poziomów pierwiastków toksycznych.
  8. Badania rozkładu białka pasz oraz biouwodorowania kwasów tłuszczowych w żwaczu – metoda in vitro (inkubator Daisy firmy Ancom).
  9. Badania nowych form białka paszowego w żywieniu drobiu.
  10. Badania skuteczności i bezpieczeństwa preparatów zgodnie z WE nr 429/2008 celem rejestracji w EFSA jako dodatków paszowych.
  11. Badania ekspresji genów metodą RT-PCR.
  12. Wykonywanie badań translacyjnych na modelach zwierzęcych (ocena nutaceutyków, suplementów diety, leków).
  13. Prowadzenie badań i ekspertyz w zakresie zwierząt wolnożyjących (zdrowie, dobrostan).
  14. Badania w zakresie biologii pszczoły miodnej i innych owadów użytkowych.
  15. Kształtowanie i ochrona siedlisk owadów użytkowych.
  16. Analiza parametrów wydajnościowych i biologicznych rodzin pszczelich.
  17. Analiza zagrożeń w środowisku życia pszczołowatych, opracowywanie i przeprowadzanie testów laboratoryjnych i terenowych na rodzinach pszczelich.
  18. Wpływ urbanizacji i zmian środowiskowych na populację pszczół.
  19. Analiza wpływu intensywnej produkcji rolnej na składniki środowiska przyrodniczego, w tym m.in.:
    • analiza toksyczności wody, ścieków, osadów oraz gleby (testy Daphtoxkit F magna, Ostracodtoxkit, Algaltoxkit F, analizator Microtox LX),
    • ocena fitotoksyczności (test Phytotoxkit zgodny z ISO 18763).
    • ocena toksyczności na dżdżownicach zgodnie z normą PN-ISO 11268.
    • ocena toksyczności pokarmowej i kontaktowej dla pszczół (zgodnie z metodami OECD).
    • wpływ urbanizacji i zmian środowiskowych na populację pszczół.
  20. Badania laboratoryjne i terenowe toksyczności środków ochrony roślin na modelu pszczelim
  21. Ocena dodatków paszowych dla pszczół.
  22. Analiza wpływu substancji aktywnych na stopień porażenia nosemozą i warrozą pszczół miodnych.

Podręczniki akademickie oraz monografie naukowe

Podręczniki akademickie

  1. Kołacz R., Dobrzański Z.: Higiena i dobrostanu zwierząt. Wyd. UPWr, Wrocław 2019.
  2. Korczyński M., Kupczyński R., Świniarska M., Konkol D., Opaliński S.: Biofortification of animal foodstuffs (Chapter 8). Daeid A. (ed.). Food Biofortification Technologies. CRC Press 2017.
  3. Szulc T. (red.), Roman A. i wsp. Owady użytkowe. W: Hodowla zwierząt. Wyd. UPWr, Wrocław 2016.
  4. Kołacz R., Kupczyński R.: Terms of Farming and Animal Welfare and Meat Quality (Chapter 5). Przybylski W., Hopkins D. (ed.). Meat Quality: Genetic and Environmental Factors. CRC Press 2015.
  5. Szulc T. (red.), Roman A. i wsp.: Owady użytkowe. W: Chów i hodowla zwierząt. Wyd. UPWr, 547-586 (39 stron z 662 stron), wydanie II poprawione i rozszerzone Wrocław 2013.
  6. Wilde J. (red.), Roman A. i wsp.: Sprzęt i urządzenia pasieczne. W: Encyklopedia pszczelarska. Wyd. PWRiL, Warszawa 2013.
  7. Roman A.: Podstawy pszczelarstwa. Wyd. AR, Wrocław 2006.