Laboratorium oceny i analiz mleka

ul. Chełmońskiego 38c
51-630 Wrocław
tel./fax 71-3205-847

Kierownik

mgr inż. Alicja Łoza, alicja.loza@upwr.edu.pl

Wykonywane analizy mleka surowego:

  • liczba komórek somatycznych (lks/ml),
  • ogólna liczba bakterii (jtk/ml),
  • punkt zamarzania (ºC),
  • skład chemiczny (%): tłuszcz, białko, laktoza, sucha masa, sucha masa,
  • substancje hamujące,
  • zawartość kwasów tłuszczowych,
  • zawartość mocznika (g/ml).

Ponadto wykonujemy oznaczenia:

  • analiza kwasów tłuszczowych
  • hydroliza i ekstrakcja tłuszczu (planowane w 2010 roku),
  • kwasowość (oSH i pH),
  • liofilizacja,
  • masa właściwa (gęstość),
  • polimorfizm białek mleka (elektroforeza),
  • próba alkoholowa (stabilności mleka),
  • próba fermentacyjna (ocena skrzepu mleka)
  • próba podpuszczkowa (krzepliwość),
  • zawartość kazeiny.

Laboratorium Oceny i Analiz Mleka powstało w 2000 r. i prowadzi ocenę cech fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych mleka dla celów badawczych, dydaktycznych i usługowych. Laboratorium wyposażone jest w nowoczesną aparaturę. Polecamy swoje usługi w zakresie wykonywanych analiz jako "Laboratorium niezależne", nadzorowane przez Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach oraz Referencyjne Laboratorium Oceny Mleka Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt w Parzniewie.