ul. Chełmońskiego 38c
51-630 Wrocław
tel./fax 71-3205-847
Kierownik
mgr inż. Alicja Łoza, alicja.loza@upwr.edu.pl
Wykonywane analizy mleka surowego:
- liczba komórek somatycznych (lks/ml),
- ogólna liczba bakterii (jtk/ml),
- punkt zamarzania (ºC),
- skład chemiczny (%): tłuszcz, białko, laktoza, sucha masa, sucha masa,
- substancje hamujące,
- zawartość kwasów tłuszczowych,
- zawartość mocznika (g/ml).
Ponadto wykonujemy oznaczenia:
- analiza kwasów tłuszczowych
- hydroliza i ekstrakcja tłuszczu (planowane w 2010 roku),
- kwasowość (oSH i pH),
- liofilizacja,
- masa właściwa (gęstość),
- polimorfizm białek mleka (elektroforeza),
- próba alkoholowa (stabilności mleka),
- próba fermentacyjna (ocena skrzepu mleka)
- próba podpuszczkowa (krzepliwość),
- zawartość kazeiny.
Laboratorium Oceny i Analiz Mleka powstało w 2000 r. i prowadzi ocenę cech fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych mleka dla celów badawczych, dydaktycznych i usługowych. Laboratorium wyposażone jest w nowoczesną aparaturę. Polecamy swoje usługi w zakresie wykonywanych analiz jako "Laboratorium niezależne", nadzorowane przez Państwowy Instytut Weterynaryjny w Puławach oraz Referencyjne Laboratorium Oceny Mleka Krajowego Centrum Hodowli Zwierząt w Parzniewie.